czwartek, 6 października 2011

Zapiekana polenta z warzywami - danie na kolacje

 

Zapiekana polenta z warzywami - danie na kolacje
Troche polenty, rodem z Wloch, troche letnich warzyw, pyszny swiezy kozi ser i mamy gotowe danie dla lakomczuchow wszelkiej masci...

Na 6-8 porcji

Przygotowanie: okolo 20 minut
Zapiekanie: 30 minut

800 ml rosolu moze byc z kostki
200 g polenty
600 g roznych warzyw - ja dalam zielony gorszek z puszki bo sezon juz sie skonczyl niestety na swiezy, 2 cukinie i 200 g pomidorow malych Roma pokrojonych na kostke... ale mozna dac tez fenkul, baklazan, szpinak, fasolke szparagowa itd...
200 g koziego sera swiezego czyli typu twarozek
3 jajka
200 ml smietany srednio gestej.

Zagotowac rosol, wsypac polente i ciagle mieszajac gotowac jakies 2-3 minuty. Zdjac z ognia jak masa zaczyna gestniec ale jeszcze nie jest "bryla". Odstawic, niech dojdzie.
Cukinie i pomidory pokroic na czesci i poddusic 5 minut na oliwie, dodac sol i pieprz.
Polente wylozyc do naczynia, pokryc kawalkami sera koziego, na to wylozyc warzywa. Polac calosc jajkami rozbeltanymi ze smietana i oczywiscie doprawionymi sola i pieprzem. Mozna dodac ziola... u mnie byla to swieza bazylia ale w zaleznosci od doboru warzyw mozna dopasowac odpowiednie ziola. Zapiec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz