czwartek, 6 października 2011

Merlan z fasola

Merlan z fasola
Na piatkowy obiad smakowita ryba z jesienna aromatyczna fasola. Przyrzadza sie to danie w 40 minut.
Tyle porcji merlana ile osob, u mnie byly dzis tylko dwie...

800 g fasoli, mlodej w strakach, ktora nalezy wyluskac - zajmuje to jakies 5 minut.
cebula
szalotka
1 cm imbiru, moze byc sypki z przyprawy wtedy 1/4 lyzeczki, jak ktos nie ma swiezego
oliwa
rosol drobiowy z kostki okolo 1 l
cytryna,
odrobina maki do ryby
sol, pieprz
zielona pietruszka
i jak ktos lubi a my lubimy kilka plasterkow chorizzo
Cebule i szalotke posiekac. Zeszklic na olwie, dodac fasole i lekko podsmazyc calosc mieszajac - 2 minut. Pokryc rosolem i gotowac 30 minut.
Rybe dorpawic, obtoczyc w mace. Na jednej patelni podsmazyc 1 minute plasterki chorizzo, na drugiej rozgrzac oliwe do smazenia ryby. Chorizzo wymieszac z fasola... fasola powinna wypic prawie caly plyn...podczas gotowania. Ulozyc na talerzach, wylozyc rybe, skropic ja cytryna, posypac natka i zajadac.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz