Czyli sposob na smaczny i szybki piatkowy obiad. Przygotowanie tego dania to tylko 30 minut.
Na 2 porcje:
2 kawalki lososia - osci wybieramy peseta, przed obrobka
1 duza cytryna najlepiej bio bo bedziemy je uzywac wraz ze skorka
2 lyzki syropu klonowego, mozemy zastapic 2 lyzkami lejacego sie miodu akacjowego
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
Sos:
100 g bialego sera homogenizowanego
sok z pol cytryny
sol
lyzka dobrej musztardy
kilka galazek koperku
Kazdy kawalek ryby nacinamy nozem. W naciecia wsuwamy polowki plastrow cytryny. Sol, pieprz, syrop klonowy i oliwe mieszamy. Pokrywamy tym sosem rybe i pieczemy ja 20 minut w 180°C.
Laczymy razem skladniki sosu i podajemy... z brokulami, z pomaranczowa soczewica, z dobrym ziemniaczano-selerowym purée... z czym kto lubi!
smacznego.
Świetny przepis. Bardzo chetnie go wypróbuje. Pyszne i lekkie danie - to lubię :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś łososia z syropem klonowym i białym winem, był pyszny! Twój także wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiany pieczony łosoś..
OdpowiedzUsuńdziekuje za komplementy... to danie jest rzeczywiscie proste i smaczne... Agnieszko chetnie sprobowalabym wersji z bialym winem i syropem... masz gdzies przepis?
OdpowiedzUsuńAngie chcialbym komentowac twoje wpisy i przepisy... problem mam jednak techniczny z "wybierz profil"... nie wiem jaki, nie wiem jak. Jestem technicznym beztalenciem wiec jesli moglabys mi pomoc to bede wdzieczna. Na niektorych blogac jest rubryka Nazwa URL i wtedy wpisuje siebe i moge dodac komentarz, u ciebie tego nie ma i mam problem???? Bo ciasteczka jesienne bardzo mi sie podobaja! Pozdrawiam i z gory dziekuje.
OdpowiedzUsuńKupiłam właśnie syrop klonowy i nie wiedziałam co zeń począć. No i proszę, znalazłam odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńArven nie tylko do ryb jest dobry! Moze byc dodawany tez do mies choc najczesciej uzywa sie go do pancakes, nalesnikow i innych slodkosci... ale ja lubie troche odchodzic od klasyki!
OdpowiedzUsuń