czwartek, 6 października 2011

Dorsz z serem


Dorsz z serem
To propozycja na szybki obiad. Szybki nie oznacza mniej smaczny... wrecz przeciwnie!
Przepis pochodzi od Gilles Le Gallès, szefa restauracji w hotelu - spa Yves Rocher, w La Grée des Landes w Bretanii. Ten hotel jest cudnie polozony na wzgorzach obok miasteczka La Gacilly, gdzie urodzil sie Y. Rocher i gdzie do dzis produkuje sie kosmetyki tej marki. Otoczony ogrodami, strumieniami, budynek hotelu tonie w kwiatach. Kuchnia proponowana w tamtejszej restauracji to przede wszystkim bogactwo ziol i produktow morza: skorupiakow, alg, ryb.

Dorsza z serem robi sie w niecale 30 minut...

Tyle kawalkow dorsza ile osob

Plastry gorskiego sera typu Tomme albo z Alp albo z Pirenejow tyle by pokryly z jednej strony rybe. Ser musi miec dosc wyrazisty smak.

sol, pieprz, odrobina maki
oliwa
i do podania obok albo Purée z ziolami jak u mnie albo mieciutka polenta z ziolami, gotowana w mleku...

Przygotowanie samej ryby to tylko doprawienie, obtoczenie w mace, podsmazenie na silnie rozgrzanej oliwie 2 minuty z kazdej strony. Nastepnie ukladamy na rybie ser. Chwile trzymamy go u gory by przywarl do ryby i odwracamy jednym ruchem by sie przypiekl dotykajac patelni z drugiej strony - doslownie kilka sekund.
Te rybe podajemy... na naszym pysznym purée zrobionym z dodatkiem swiezych listkow szpinaku, bazyli, tymianku, rukoli... co kto lubi...
badz na polencie 200 g ( 4 porcje) ugotowane 2-3 minuty w litrze mleka, doprawione i wymieszane z 50 g masla i mieszanka ziol...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz