Nieznane we Francji, ciesza sie wsrod moich francuskich przyjaciol i rodziny wielkim powodzeniem... podobnie jak makowiec, sernik czy bozonarodzeniowe pierniczki.
Robie je tak... na 12 jagodzianek:
250 ml mleka
szczypta soli
jajko
450 g maki
60 g cukru
80 g stopionego masla
1/2 lyzeczki wanili w plynie
7 g suszonych drozdzy
Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba przez 1h30 minut. Mozna tez zrobic to recznie. Wyrobic przez okolo 15 minut, odstawic na godzine i znow wyrobic. Odstawic na kolejna godzine.
Nastepnie rece maczam w mace, rozciagam ciasto na stole i wykrawam duza filizanka 12 sporych kolek. Na srodek daje jagody... na te porcje 250 g jagod z 3 lyzkami cukru i 1 lyzka bulki tartej. Zlepiam. Odstawiam do podrosniecia 30 minut. Pieke w piecu nagrzanym do 200°C, 20 minut. Uprzednio smaruje je zoltkiem , a po upieczeniu posypuje cukrem pudrem.
Najbardziej lubie jagodzianki z... herbata... z domu Kusmi tea, herbata zielona z platkami roz...
250 ml mleka
szczypta soli
jajko
450 g maki
60 g cukru
80 g stopionego masla
1/2 lyzeczki wanili w plynie
7 g suszonych drozdzy
Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba przez 1h30 minut. Mozna tez zrobic to recznie. Wyrobic przez okolo 15 minut, odstawic na godzine i znow wyrobic. Odstawic na kolejna godzine.
Nastepnie rece maczam w mace, rozciagam ciasto na stole i wykrawam duza filizanka 12 sporych kolek. Na srodek daje jagody... na te porcje 250 g jagod z 3 lyzkami cukru i 1 lyzka bulki tartej. Zlepiam. Odstawiam do podrosniecia 30 minut. Pieke w piecu nagrzanym do 200°C, 20 minut. Uprzednio smaruje je zoltkiem , a po upieczeniu posypuje cukrem pudrem.
Najbardziej lubie jagodzianki z... herbata... z domu Kusmi tea, herbata zielona z platkami roz...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz