piątek, 7 października 2011

Przysmak polskiego lata - Jagodzianki

 

Przysmak polskiego lata - JAGODZIANKI

Nieznane we Francji, ciesza sie wsrod moich francuskich przyjaciol i rodziny wielkim powodzeniem... podobnie jak makowiec, sernik czy bozonarodzeniowe pierniczki.
 
Robie je tak... na 12 jagodzianek:


250 ml mleka

szczypta soli

jajko

450 g maki

60 g cukru

80 g stopionego masla

1/2 lyzeczki wanili w plynie

7 g suszonych drozdzy


Ciasto wyrabiam w maszynie do chleba przez 1h30 minut. Mozna tez zrobic to recznie. Wyrobic przez okolo 15 minut, odstawic na godzine i znow wyrobic. Odstawic na kolejna godzine.

Nastepnie rece maczam w mace, rozciagam ciasto na stole i wykrawam duza filizanka 12 sporych kolek. Na srodek daje jagody... na te porcje 250 g jagod z 3 lyzkami cukru i 1 lyzka bulki tartej. Zlepiam. Odstawiam do podrosniecia 30 minut. Pieke w piecu nagrzanym do 200°C, 20 minut. Uprzednio smaruje je zoltkiem  , a po upieczeniu posypuje cukrem pudrem.


Najbardziej lubie jagodzianki z... herbata... z domu Kusmi tea, herbata zielona z platkami roz...

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz