na 6 pomidorow
30 minut przygotowania i 35 minut pieczenia
400 g mielonej cieleciny
spora cebula drobno posiekana
100 g owczego sera, ja dalam Ossau Iraty z nieodleglych ode mnie Pirenejow.
peczek zielonej pietruszki
sol, pieprz, badz piment d'Espelette czyli baskijski pieprz
oliwa
Na lyzce oliwy podsmazamy posiekana cebule, dodajemy po 2 minutach cielecine i calosc smazymy 3 minuty. Doprawiamy. Nastepnie przekladamy farsz do miski i dodajemy drobno pokrojony ser owczy oraz natke.
Pomidorom odcinamy kapelusze. Wydrazamy je lyzeczka, solimy wewnatrz. Napelniamy farszem. i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, polane 2 lyzkami oliwy. Na dno naczynia wlewamy 10 cl wody.
Podajemy z ryzem...
Miazsz wybrany z pomidorow uzywam do zrobienia sosu... miksuje go, doprawiam i odparowuje na silnym gazie... podaje do ryzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz