czwartek, 6 października 2011

Nadziewane pomidory

Nadziewane pomidory
Kiedys podawalam przepis na nadziewane pomidory babuni... bylo to nadzienie klasyczne z mielonej wolowiny. Dzisiaj inna propozycja, gdyz te pomidory nadziewane sa mielona cielecina. Do farszu dodalam tez troche owczego sera. Sa pyszne! a ze sezon na pomidory w pelni to korzystajmy!

na 6 pomidorow

30 minut przygotowania i 35 minut pieczenia

400 g mielonej cieleciny
spora cebula drobno posiekana
100 g owczego sera, ja dalam Ossau Iraty z nieodleglych ode mnie Pirenejow.
peczek zielonej pietruszki
sol, pieprz, badz piment d'Espelette czyli baskijski pieprz
oliwa

Na lyzce oliwy podsmazamy posiekana cebule, dodajemy po 2 minutach cielecine i calosc smazymy 3 minuty. Doprawiamy. Nastepnie przekladamy farsz do miski i dodajemy drobno pokrojony ser owczy oraz natke.
Pomidorom odcinamy kapelusze. Wydrazamy je lyzeczka, solimy wewnatrz. Napelniamy farszem. i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C, polane 2 lyzkami oliwy. Na dno naczynia wlewamy 10 cl wody.
Podajemy z ryzem...
Miazsz wybrany z pomidorow uzywam do zrobienia sosu... miksuje go, doprawiam i odparowuje na silnym gazie... podaje do ryzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz