czwartek, 27 października 2011

Migdalowo-waniliowe ciastka i mus limetkowy



To juz bardziej praco i czasochlonna propozycja niz pieczenie ryby, ale mysle, ze i jej wyglad i smak wskazuja na to, ze warto...

6 porcji

Ciastka:

20 g zmielonych migdalow

60 g maki

80 g cukru pudru

30 g stopionego masla

2 ubita na piane bialka

Wszystkie skladniki, dodajac na koniec lyzeczke plynnej wanili. Odstawic ciasto do lodowki.

Mus:

2 bialka ubic na sztywna piane.

110 g cukru i 50 cl wody zagotowac na syrop.

Syrop ten wlewac powoli do ubitej piany i dalej calosc ubijac mikserem.

Namoczyc 4 listki zelatyny w zimnej wodzie.

Z 3 limetek obrac skorke, wycisnac sok i przelac go przez sitko.

Skorki z limetek, mozna tez dodac skorke z zoltej cytryny, sparzyc i gotowac okolo 20 minut w syropie zrobionym z 30 g cukru i 3 lyzek wody. Nastepnie przelac zimna woda i pokroic na paski, kostke, do dekoracji.

Z wycisnietego soku odlac 2 lyzki, zagotowac je dodajac odcisnieta zelatyne. Jak sie to rozpusci dodac do ubitej piany z syropem, sok z limetek i rozpuszczona zelatyne. Calosc jeszcze raz ubic chwile mikserem.

Osobno ubic 20 cl smietanki. Dodac ja do cytrynowego musu. Calosc chlodzic 2 h.



Wyjac ciasto z lodowki. Lyzka, maczana w wodzie, wylozyc ciasto na blache pokryta pergaminem.... w krazki o srednicy 15-20 cm, dosc cienko. Piec 6 minut w 210°C.

Jak placki sie pieka pokryc cienka warstwa oliwy - ja zrobilam to recznikiem papierowym - szklanki, czy miseczki, odwrocone do gory dnem. Gdy placki sa upieczone wyjac je delikatnie na szklanki. Wtedy ciasto oklapnie nieco przybierajac forme takiej wlasnie nieregularnej miseczki. Ostudzic calkowicie na tych miseczkach czy szklankach.

Montowac calosc tuz przed podaniem, ukladajac mus w foremkach z ciasta i dekorujac limetkowa skorka.

Polaczenie deliaktnego i kwaskowatego musu z chrupiacym migdalowo-waniliowym ciastkiem jest znakomite... polecam!

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie wygląda. Muszę kiedyś spróbować :))

    A tak w ogóle to gratuluję założenia tego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wygląda! Bardzo orginalnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super połączenie, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Iwona, Angie i Optymistka dziekuje bardzo za komentarze i komplementy... polecam wam ten deser, dosc prosty i akurat na jesienno-zmiowe chlody dobry, gdyz bogaty w witamine C! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń