czwartek, 6 października 2011

Plaszczka, sos maslany z kaparami

Plaszczka, sos maslany z kaparami  Plaszczka to tylko 89 kcal w 100 g i 1 g tluszczu. Ma za to ogromne ilosci potasu, fosforu i witamin oraz oczywiscie bialka. Robi sie ja szybko i mozna ja podawac na rozne sposoby, gdyz jej wyjatkowo delikatne biale mieso laczy sie z wieloma pysznosciami.
Plaszczkach w maslanym sosie to 30 minut przygotowania.
2 porcje
400 g skrzydel plaszczki
2 kostki (Knorr) wywaru rybnego
na sos:
50 g masla
lyzka kaparow,
sok z 1/4 cytryny
jajko ugotowane na twardo, sol i pieprz
zielona pietruszka

Zazwyczaj sprzedajacy rybe obiera ja sam ze skory, jesli tego nie zrobi to obieramy plaszczke sami ale po ugotowaniu, juz na talerzu, wtedy skora odchodzi latwo i szybko.
Zagotowujemy 1 l wody z kostkami wywaru. Gdy sie gotuje wkladamy plaszczke na 15 minut.
Maslo roztapiamy na parze, dodajemy sok z cytryny i lekko ubijamy lyzeczka. Dodajemy kapary, posiekane jajko, pietruszke i doprawiamy.
Podajemy calosc... najlepiej z ziemniakami ugotowanymi na parze.
Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz