Na 4 duze szklanki/pucharki
400 g truskawek obranych i pokrojonych zasypac 110 g cukru i zostawic na 30 minut.
W tym czasie utrzec 2 zoltka z 50 g cukru i z 2 lyzeczkami herbaty matcha w proszku. Nastepnie dodac do tego 250 g mascarpone. Utrzec. Na koniec dodac piane ubita z 2 bialek.
Na dno pucharkow wylozyc 3/4 truskawek wraz z sokiem. Pokryc warstwa kremu. Pokryc ja pokruszonymi maslanymi herbatnikami... musza byc bardzo dobre, kruche, rzeczywiscie maslane... ja daje po jednym na szklanke/pucharek. Nastepnie znowu dac truskawki, na truskawki reszte kremu. Posypac kazdy pucharek 1/2 lyzeczki herbaty Matcha, dac miete, ewentualnie truskawki w calosci. Chlodzic minimum 3 h.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz