piątek, 7 października 2011

Ciasto sliwkowe z beza


Ciasto sliwkowe z beza


Polskie ciasto... z jesiennymi sliwkami...

 

 


na ciasto:

200 g maki
100 g cukru
cukier waniliowy
jajko
120 g masla
zagniesc ciasto i schlodzic 60 minut.

Nastepnie wykleic nim tortownice o srednicy 26 cm, spod i boki.

500 g sliwek wypestkowac i pokroic na kawaleczki. Ubic piane z 6 bialek, dodac 300 g cukru, stopniowo, cienka struzka, wciaz ubijajac. Na koniec dodac 100 g zmielonych migdalow i 60 g kaszy mannej. Piane wymieszac ze sliwkami.
Wylozyc na ciasto piaskowe. Piec w nagrzanym piekarniku 170°C minimum 1 h ja dzis pieklam o 20 minut wiecej by konsystencja bezy byla do krojenia. To zalezy od bialek, wielkosci jaj, piekarnika... na wyczucie...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz