To kolejna propozycja na szybka a smaczna kolacje.
Na 4 porcje
200 g makaronu typu "kolanka"
1 badz 2 cukinie, zaleznie od wielkosci - 250g okolo
200 g zielonego groszku najlepiej z mrozonek w tym sezonie
szalotka
oliwa 2 lyzki
maslo 50 g
bulion okolo 3/4 litra
i biale wytrawne kuchenne wino - 10 cl
parmezan
Siekamy drobno szalotke i podsmazamy ja na oliwie i polowie masla wraz z makaronem... az makaron zrobi sie lekko przezroczysty, jak ryz na risotto. Dodajemy do niego cukinie pokrojona w kostke. Calosc polewamy winem i chochla rosolu. Rosol oczywiscie jak przy risotto ma byc goracy. Gotujemy calosc, wrzucajac groszek kilka minut przed koncem - zalezy to od ilosci minut potrzebnych do ugotowania makaronu i groszku. Calosc ma byc gotowa jednoczesnie.
Dolewamy stopniowo rosol. Na koniec mieszamy risotto z pozostalym maslem i startym swiezo parmezanem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz