czwartek, 6 października 2011

Makaronowe risotto z cukinia i z groszkiem

Makaronowe risotto z cukina i z groszkiem

To kolejna propozycja na szybka a smaczna kolacje.


Na 4 porcje


200 g makaronu typu "kolanka"

1 badz 2 cukinie, zaleznie od wielkosci - 250g okolo

200 g zielonego groszku najlepiej z mrozonek w tym sezonie

szalotka

oliwa 2 lyzki

maslo 50 g

bulion okolo 3/4 litra

i biale wytrawne kuchenne wino - 10 cl

parmezan

Siekamy drobno szalotke i podsmazamy ja na oliwie i polowie masla wraz z makaronem... az makaron zrobi sie lekko przezroczysty, jak ryz na risotto. Dodajemy do niego cukinie pokrojona w kostke. Calosc polewamy winem i chochla rosolu. Rosol oczywiscie jak przy risotto ma byc goracy. Gotujemy calosc, wrzucajac groszek kilka minut przed koncem - zalezy to od ilosci minut potrzebnych do ugotowania makaronu i groszku. Calosc ma byc gotowa jednoczesnie.


Dolewamy stopniowo rosol. Na koniec mieszamy risotto z pozostalym maslem i startym swiezo parmezanem.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz