poniedziałek, 17 października 2011

Konfitura z baklazana i "jej "spaghetti

Sezon na baklazany trwa. Te przepyszne warzywa kusza ksztaltem i kolorem, ale tez smakiem. Dzisiejsze danie to typowo kolacyjna "kombinacja". Soczyste, znakomite warzywa z lekko kwasna nuta i spaghetti. Bylam zdziwiona gdyz bardzo smakowalo to Antosiowi, ktory za baklazanami zazwyczaj nie przepada. Ta receptura przypadla mu jednak do gustu.

3 porcje
30 minut przygotowania
10 minut pieczenia

Konfitura z baklazana:
2 sredniej wielkosci baklazany
cebula
zabek czosnku
2 pomidory
oliwa z oliwek, kilka lyzek
sol, pieprz
3 lyzki octu balsamico badz winnego

Baklazany obrac ze skorki i pokroci na dosc drobna, 0,5 cm, kostke. Czosnek posiekac z cebula. Podsmazyc na oliwie - 3 minuty. Dodac baklazany. Doprawic sola i pieprzem i dusic 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie wlac 3 lyzki balsamico i wymieszac. Dodac pokrojone i obrane ze skorki pomidory. Dusic calosc kolejny kwadrans, pod przykryciem. Odstawic.

Spaghetti:
300 g na 3 osoby
1 baklazan
sol,
oliwa arachidowa badz inna
liscie bazyli
platki parmezanu

Baklazan pokroc wzdluz na plastry, dosc cienkie - 3 mm. Posolic je i podsmazyc na oliwie kilka chwil.
Ugotowac spaghetti. Odcedzic i przelac zimna woda. Polaczyc je jak wezel plastrami baklazana. Ulozyc na blasze pokrytej pergaminem, skropic oliwa i wsunac na 5-7 minut do nagrzanego 180°C piekarnika. Udekorowac bazylia i parmezanem.
Podawac calosc z... Usmiechem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz