czwartek, 6 października 2011

Bar pieczony ze swiezymi figami i parmenska szynka

Bar pieczony ze swiezymi figami i parmenska szynka
Moze byc podany na piatkowy obiad, choc post we Francji juz dawno katolikow nie obowiazuje. Ale tez trudno mowic tutaj o postnym daniu, gdyz jest to danie dosc wyrafinowane ze wzgledu na gatunek ryby, szynki i na dodatek swiezych fig. Wyrafinowane w smaku ale niezwykle proste w przyrzadzaniu...
Potrzeba doslownie 15 minut by bylo gotowe.


Po dwa filety z ryby na osobe - na zdjeciu jest to porcja dla jednej osoby
Po 2 figi na porcje i 2 cieniutkie plastry parmenskiej szynki
do tego: sol, bialy pieprz i oliwa
Figi myjemy i kroimy na dosc grube plastry. Podsmazamy minute na odrobinie oliwy z dwoch stron. Rybe solimy i pieprzymy. Na jednym filecie ukladamy plastry fig i plaster szynki, przykrywamy drugim filetem i na wierzchu ukladamy szynke i na tym plastry fig. Obwiazujemy nicia. Polewamy oliwa i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podajemy z pieczonym ryzem.
I rozkoszujemy sie bo smak jest niebianski!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz