zdjecie zrobilam zanim nie usunelam wykalaczek... zbyt szybko, wykalaczki usuwa sie przed podaniem... ale gapa ze mnie!
na 7-8 osob
4 baklazany
250 gr sera brousse to twarog z Korsyki ale mozna uzyc dobrego twarogu jakiegokolwiek jesli jest on z sera owczego to tym lepiej ale zwykly tez pasuje
6 suszonych pomidorow z oliwy
liscie miety
oliwa z oliwek, sol, piment d'Espelette - przyprawa z kraju Baskow, zastepujemy dobrym czarnym pieprzem
Balazany kroimy wzdluz w cienkie plastry, solimy i zostawiamy na sicie, na okolo 20 minut. Nastepnie te plastry smazymy na oliwie okolo 4-5 minut az zmiekna i troche sie "zgriluja".
Brousse mieszamy z drobno pokrojonymi pomidorami suszonymi, z listkami miety, doprawiamy. Na kazdy plaster baklazana kladziemy spora lyzeczke farszu, zwijamy, sminamy wykalaczka i chlodzimy minimum 1 h w lodowce. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz