czwartek, 27 października 2011

Ryba pieczona po prowansalsku





Uwielbiamy tak przyrzadzona rybe... Pachnie przyprawami i bazylia, przypomina o lecie.


Czas przygotowania 40 minut


na 2 osoby


biala ryba u mnie byl to rodzaj dorsza cabillaud, bez osci


sol, curry, szafran - tymi przyprawami nacieramy rybe.




3 spore pomidory


1 zabek czosnku


1 szalotka


1 cebula


kilka zielonych badz czarnych oliwek


lyzka kaparow


sol, pieprz, papryka ostra w proszku


oliwa z oliwek


peczek bazyli


Pomidory obrac ze skorki i pokroic na kostke. Czosnek, szalotke i cebule posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac pomidory i przyprawy. Smazyc jakies 10 minut. Na koniec dodac oliwki i kapary oraz pol peczka posiekanej bazyli.


Wylozyc ten sos do naczynia, na nim ulozyc rybe i piec okolo 20 minut w 180°C. Udekorowac bazylia.


Podawac z czym kto lubi. Ja doceniam tutaj smak polenty... i tym sposobem pozostaje w basenie Morza Srodziemnego...


smacznej ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz