Uwielbiamy tak przyrzadzona rybe... Pachnie przyprawami i bazylia, przypomina o lecie.
Czas przygotowania 40 minut
na 2 osoby
biala ryba u mnie byl to rodzaj dorsza cabillaud, bez osci
sol, curry, szafran - tymi przyprawami nacieramy rybe.
3 spore pomidory
1 zabek czosnku
1 szalotka
1 cebula
kilka zielonych badz czarnych oliwek
lyzka kaparow
sol, pieprz, papryka ostra w proszku
oliwa z oliwek
peczek bazyli
Pomidory obrac ze skorki i pokroic na kostke. Czosnek, szalotke i cebule posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac pomidory i przyprawy. Smazyc jakies 10 minut. Na koniec dodac oliwki i kapary oraz pol peczka posiekanej bazyli.
Wylozyc ten sos do naczynia, na nim ulozyc rybe i piec okolo 20 minut w 180°C. Udekorowac bazylia.
Podawac z czym kto lubi. Ja doceniam tutaj smak polenty... i tym sposobem pozostaje w basenie Morza Srodziemnego...
smacznej ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz