Figa, najstarszy, znany owoc na swiecie, liczy sobie wedlug historykow jakies 14000 lat...Wczesnie udomowiony, krolowal na stolach naszych przodkow od czerwca do wrzesnia. Ponad 700 gatunkow fig jest uprawianych, glownie w basenie morza Srodziemnego. Rocznie produkuje sie okolo miliona ton fig. Ale jest to owoc bardzo delikatny. Przechowuje sie go tylko 24h w warunkach domowych i oczywiscie poza lodowka, gdyz zimno jak w przypadku wiekszosc owocow i warzyw zabija ich smak i aromat.
Tiramisu z figami to kolejna wersja znakomitego wloskiego deseru. Ja polaczylam w nim znakomite mascarpone, czerwone figi z Nicei " gouttes d'or" czyli krople zlota i najstarsze francuskie biszkopty tzw: Biscuits roses z Reims. Te rozowe biszkopty sa najstarszymi znanymi ciatskami we Francji. Znane od okolo 1691 roku, od 1756, czyli jeszcze przed rewolucja, byly i sa wypiekane przez piekarnie Fossier, znajdujaca sie wlasnie w Reims. Najstarszy owoc, najstarsze biszkopty... i niebianski smak!!!
7 swiezych fig
200 g rozowych biszkoptow, poza Francja pewnie nalezy je zastapic zwyklymi biszkoptami do tiramisu
250 g dobrego mascarpone
2 jajka
4 lyzki cukru pudru
10 cl syropy cukrowego najlepiej z cukru trzcinowego ale moze tez byc zwykly cukier
10 cl dobrego porto badz wina Banyuls
Zoltka utrzec z cukrem, dodac mascaropne i dalej ucierac na puszysta mase. Bialka ubic i polaczyc z ta masa. Figi obrac, badz nie, kwestia gustu i pokroic na cienkie plastry, moga sie rozpasc gdy sa mocno dojrzale ale to w niczym nie zmieni smaku deseru. Porto wymieszac z syropem. Podluzna forme wylozyc folia spozywcza. W niej ukladac namoczone w syropie biszkopty, na nich figi i na to krem mascarpone. Mi wystarczylo na 2 warstwy, ostatnia warstwa sa biszkopty.
Chlodzic minimum 4 h, kroic w plastry i podawac... rowniez z kieliszkiem porto...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz