czwartek, 6 października 2011

Czekoladowe eklery

Czekoladowe Eklery

To dosc pracochlonny deser i nie najprostszy ale jakze smaczny! Jeden z ulubionych mojego Antka! wiec robie go specjalnie dla niego.





 







1 h przygotowania


20 minut pieczenia


Na 16 sztuk, takich 6 centymetrowych jak na zdjeciu potrzeba:


Krem czekoladowy

50 cl=500 ml mleka

4 jajka

100 g cukru

50 g maki

30 g gorzkiego kako


Mleko zagotowujemy. W misce ubijamy trzepaczka jajka, dodajemy cukier oraz przesiana make z kakao. Gotujacym sie mlekiem zalewamy mase jajeczna. Mieszamy. Przelewamy ja z poworotem do garnka i gotujemy 3 minuty nie przestajac mieszac trzepaczka.


Zestawiamy i chlodzimy.


Ciasto


100 g masla

4 jajka + zoltko

20 cl wody

szczypta soli

5 cl mleka

10 g cukru

150 g maki


Wode zagotowujemy z sola i z pokrojonym na kawaleczki maslem. Dodajemy tez cukier. Gdy sie zagotuje, zestawiamy z ognia i jednym zdecydowanym ruchem dodajemy make. Mieszamy. Wstawiamy z powrotem na gaz i mieszam az ciasto zacznie odstawac od brzegow garnka - okolo 1 minuty.


Przekladamy ciasto do miski i wbijamy po jednym jajku. Po kazdym jajku ciasto ma byc idealnie gladkie - energicznie mieszamy.


Ciasto przekladamy do rekawa cukierniczego z dosc szeroka koncowka. Wyciskamy na blache pokryta papierem do pieczenia rowne, okolo 6 centymetrowe eklery, pozostawiajac miedzy kazdym minimum 2 centymetry wolnej przestrzeni. Smarujemy wierzch zoltkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.


Studzimy.


Eklery nadziewamy kremem. Krem wkladamy do rekawa cukierniczego z cienka koncowka, od spodu wbijamy koncowke w ciastko i naciskamy od gory na rekaw by krem wypelnil ekler. Ja robilam po 2 dziurki by ciasto nie peklo.


Polewa


Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady na parze. Dodajemy do niej 3 lyzki oleju arachidowego. Mieszamy. Maczamy eklery w tej polewie. Zostawiamy do wystygniecia. Najlepiej w lodowce. Uwaga wyjmujemy 10 minut przed podaniem by eklery ladnie sie blyszczaly.


I rozkoszujemy sie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz