1 h przygotowania
20 minut pieczenia
Na 16 sztuk, takich 6 centymetrowych jak na zdjeciu potrzeba:
Krem czekoladowy
50 cl=500 ml mleka
4 jajka
100 g cukru
50 g maki
30 g gorzkiego kako
Mleko zagotowujemy. W misce ubijamy trzepaczka jajka, dodajemy cukier oraz przesiana make z kakao. Gotujacym sie mlekiem zalewamy mase jajeczna. Mieszamy. Przelewamy ja z poworotem do garnka i gotujemy 3 minuty nie przestajac mieszac trzepaczka.
Zestawiamy i chlodzimy.
Ciasto
100 g masla
4 jajka + zoltko
20 cl wody
szczypta soli
5 cl mleka
10 g cukru
150 g maki
Wode zagotowujemy z sola i z pokrojonym na kawaleczki maslem. Dodajemy tez cukier. Gdy sie zagotuje, zestawiamy z ognia i jednym zdecydowanym ruchem dodajemy make. Mieszamy. Wstawiamy z powrotem na gaz i mieszam az ciasto zacznie odstawac od brzegow garnka - okolo 1 minuty.
Przekladamy ciasto do miski i wbijamy po jednym jajku. Po kazdym jajku ciasto ma byc idealnie gladkie - energicznie mieszamy.
Ciasto przekladamy do rekawa cukierniczego z dosc szeroka koncowka. Wyciskamy na blache pokryta papierem do pieczenia rowne, okolo 6 centymetrowe eklery, pozostawiajac miedzy kazdym minimum 2 centymetry wolnej przestrzeni. Smarujemy wierzch zoltkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Studzimy.
Eklery nadziewamy kremem. Krem wkladamy do rekawa cukierniczego z cienka koncowka, od spodu wbijamy koncowke w ciastko i naciskamy od gory na rekaw by krem wypelnil ekler. Ja robilam po 2 dziurki by ciasto nie peklo.
Polewa
Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady na parze. Dodajemy do niej 3 lyzki oleju arachidowego. Mieszamy. Maczamy eklery w tej polewie. Zostawiamy do wystygniecia. Najlepiej w lodowce. Uwaga wyjmujemy 10 minut przed podaniem by eklery ladnie sie blyszczaly.
I rozkoszujemy sie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz