poniedziałek, 24 października 2011

Gruszkowy sernik

Jesienny sernik... biale ciasto o delikatnym, kremowym smaku. By nabralo wyrazu trzeba gruszki "doprawic" alkoholem najlepiej wodka gruszkowa badz jakas inna, a calosc podac z goracym sosem czekoladowym. Zimny sernik, goracy sos, kontrast kolorow, temperatur i tekstur. Jak dla mnie dobre polaczenie... do dziela wiec:

Kruche ciasto:
125 g maki
60 g masla
60 g cukru
zoltko
cukier waniliowy

Zagniatamy i chlodzimy okolo 1 h. Pieczemy w tortwonicy 22 cm, w 180°C okolo kwadransa.

Gruszki:

6 sztuk, obieramy, kroimy na pol usuwamy gniazda nasienne i obgotowujemy w syropie zrobionym z 1 l wody i 200 g cukru. ja gotowalam je 20 minut bo musza byc miekkie, ale nie za miekkie by sie nie rozpadaly.

Masa serowa:

500 g twarogu
125 g cukru
sok z cytryny
6 listkow zelatyny - 12 g
Zelatyne namaczamy w zimnej wodzie. Twarog miksujemy z cukrem, dodajemy sok z cytryny. Zelatyne rozpuszczamy w 2 lyzkach syropu z gruszek, na gazie, ciagle mieszjac. Laczymy z masa twarogowa.

Na upieczonym ciescie ukladamy polowki gruszek. Polewamy je lyzka wodki gruszkowej. Pokrywamy nieco stezala juz masa serowa. Chlodzimy okolo 2 h.
Nastepnie wierzch ciasta pokrywamy plastrami pozostalych gruszek. Teraz mozemy polac calosc galaretka, ja zrobilam ja ze 100 ml pozostalego syropu plus 2 platy zelatyny, badz posypac cukrem pudrem czy udekorowac bita smietana... jak kto lubi.

Sos czekoladowy:
Na parze roztapiamy 100 g gorzkiej czekolady dodajac 2 lyzki wody. Gdy jest plynna dodajemy 2 lyzki wodki gruszkowej badz rumu. Podajemy z ciastem.

2 komentarze:

  1. Ser i gruszki....mniam! Wygląda naprawdę pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. jest smaczny, ale nie najlepszy ze znanych mi sernikow... tak krytycznie czasem oceniam moja kuchnie sa lepsze i gorsze dania choc jesli je prezentuje to dlatego, ze sa naprawde dobre... no ale jakas skale ocen musze tez miec.

    OdpowiedzUsuń