tak wiec cake, dzis wersja ze szpinakiem i z orzeszkami pini...
750 g swiezego szpinaku, badz 500 g mrozonego
40 g masla
150 g maki
3 jajka
100 g startego sera typu emmentaler badz gruyère
60 g orzeszkow pini
2 lyzeczki proszku do pieczenia
12 cl = 120 ml smietany
8 cl oleju slonecznikowego
pieprz
Szpinak podsmazamy na masle, solac go i smazymy tak dlugo az woda odparuje. W misce mieszamy 3 jajka z maka i proszkiem, dodajemy smietane i olej a na koniec orzeszki i starty ser. Szpinak siekamy na drobno i dodajemy do ciasta. Doprawiamy pieprzem.Pieczemy w formie wylozonej pergaminem w 180°C 45 minut.
Podajemy gorace badz zimne z salata z pomidorami...
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz