czwartek, 6 października 2011

Czosnkowo-cytrynowy kurczak

Czosnkowo-cytrynowy kurczak

Na week-endowy obiad. Nie wymaga zbyt wiele pracy za to jest bardzo aromatyczny.


4-5 porcji


15 minut przygotowania


1h badz 2,5 h pieczenia, zalezy w jakiej temperaturze





1 kurczak okolo 1,5 kg

2 cytryny

2 glowki czosnku

1 czerwona papryka

kilka galazek tymianku, rozmarynu, 2 liscie laurowe

2 lyzki oliwy

15 cl wody
sol, pieprz


Kurczaka solimy i pieprzmy wewnatrz i na zewnatrz. Do srodka wkladamy liscie laurowe, kilka galazek tymianku i jedna rozmarynu. Glowki czosnku dzielimy na zabki ale nie obieramy ich ze skorki. Cytryny myjemy i kroimy na dosc grube plastry. Kurczaka polewamy oliwa, na dno naczynia wlewamy wode, posypujemy mieso resztka ziol. Pieczemy w nagrzanym piekarniku... jak sie spieszymy to 1h w 200°C; jak nie i to jest smakowo lepsza wersja gdyz mieso pozostaje soczyste to opiekamy go w 200°C okolo 20 minut, nastepnie zmniejszamy temperature do 140°C i pieczemy 2 h, polewajac od czasu do czasu.


Na 20 minut przed koncem pieczenia dodajemy pocieta na paski papryke.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz