czwartek, 27 października 2011

Risotto z reblochon

Takie zwykle, kolacyjne risotto, ale bardzo smaczne. Dodalam tylko ser z Sabaudi - Reblochon i szynke parmenska, z ktorej zrobilam chrupiace "platki".

Na 2 porcje:
170 g ryzu na risotto
25 g masla
ceubla
1 l rosolu w tym wypadku najlepiej wolowego
100 g sera Reblochon
4 plastry szynki czy to parmesnkeij, czy St. Daniel, czy z Bayonne czy jakiejs innej wedzonej
zielona pietruszka


Cebule posiekac, podsmazyc na masle, dodac ryz i smazyc az ziarna beda przezroczyste. Pokryc polowa goracego bulionu i gotowac, w duzym garnku badz na patelni, bez przykrycia, by wszystkie ziarna miekkly rownomiernie. Szynke pokroic na paski i podsmazyc na suchej patelni az powstana chrupiace plastry. Odstawic. Dolewac bulion stopniowo do ryzu. Bedzie miekki po okolo 18-20 minutach. Dodac kawaleczki sera. Mieszac az sie rozpusci. Dodac pietruszke.
Podawac z usmiechem! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz