10 porcji. Przygotowanie 40 minut. Pieczenie 45 minut.
Ciasto:
250 g maki
jajko
sol
50 g stopionego masla
gdy za suche dodac 1-2 lyzki smietanki.
Ciasto zagniesc i odstawic pod ciepla miske na 30 min.
Nadzienie:
Zmiksowac 50 g masla i 100 g cukru pudru. Dodac skorke starta z cytryny, sol i 2 jajka. Jeszcze raz zmiksowac. Nastepnie dodac 500 g twarozku. I tutaj gdy mamy dosc suchy twarozek dodajemy do 100 ml smietanki. Konsystencja calosci ma przypominac gesta smietane. Do tej masy dodajemy budyn waniliowego lub 2 lyzki maki ziemniaczanej i cukier waniliowy. Nastepnie 100 g rodzynek, ja uprzednio namoczylam je w goracej wodzie z lyzka rumu. Dorzucamy 2 lyzki rozbitych orzechow laskowych.
500 g jablek kroimy bardzo cienko najlepiej w mandolinie lub na tarce. Moje jablka to mieszanka Fuji i Chantecler. Musza byc soczyste.
Na sciereczce posypanej maka rozwalkowujemy ciasto jak najcieniej umiemy. Kladziemy krem, jablka i zwijamy pomagajac sobie sciereczka. Na wierzchu ciasta kladziemy kawalki masla. Pieczemy w 200°C na pergaminie.
Podajemy cieply strudel posypany cukrem pudrem... Mozna udekorowac talerze plastrami jablek w skorkach w 3 kolorach, udekorowac talerze cukrem pudrem i cynamonem, listkami melisy, lub podac strudel z kulka lodow waniliowych...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz