To klasyczne danie francuskie... na letnia pore, gdyz do jego wykonania uzywamy letnich warzyw. Znane dzis na calym swiecie dobrze oddaje smaki i zapachy kuchni prowansalskiej. Znakomicie komponuje sie z pieczona ryba, z miesem tez... ale mozna je zajadac samo badz z chlebem...
do wykonania potrzebne sa:
1-2 cebule
1-2 zabki czosnku
2 baklazany
2 cukinie
1-2 papryki
4-6 pomidorow miesistych
ziola prowansalskie, jak mamy swieze to tym lepiej!
sol, pieprze i oliwa z oliwek.
W zapisanej kolejnosci wszystko tniemy na kawalki i dusimy na oliwie, solac kazda porcje dodawanych warzyw. Pomidory obieramy ze skorki. Na koniec dajemy ziola i dusimy... w garnku okolo 1 h, w szybkowarze okolo 30 minut...
Gdy nam zostanie... to goraca ratatouille pakujemy w sloiki... i do lodowki... mozna ja przechowac okolo 1 miesiaca...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz