piątek, 7 października 2011

Ratatouille

Ratatouille

To klasyczne danie francuskie... na letnia pore, gdyz do jego wykonania uzywamy letnich warzyw. Znane dzis na calym swiecie dobrze oddaje smaki i zapachy kuchni prowansalskiej. Znakomicie komponuje sie z pieczona ryba, z miesem tez... ale mozna je zajadac samo badz z chlebem...


do wykonania potrzebne sa:


1-2 cebule


1-2 zabki czosnku


2 baklazany


2 cukinie


1-2 papryki


4-6 pomidorow miesistych


ziola prowansalskie, jak mamy swieze to tym lepiej!


sol, pieprze i oliwa z oliwek.


W zapisanej kolejnosci wszystko tniemy na kawalki i dusimy na oliwie, solac kazda porcje dodawanych warzyw. Pomidory obieramy ze skorki. Na koniec dajemy ziola i dusimy... w garnku okolo 1 h, w szybkowarze okolo 30 minut...


Gdy nam zostanie... to goraca ratatouille pakujemy w sloiki... i do lodowki... mozna ja przechowac okolo 1 miesiaca...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz