Na deser... by pozostac w tematyce jesiennej.
Ja zrobilam go z ciasta Filo, rodem z greckiej kuchni. Mozna pokusic sie o zrobienie wlasnego ciasta na strudel.
Strudel podajemy lekko cieply, posypany cukrem i dlaczego nie, z kieliszkiem dobrze schlodzonego wina Loupiac?
Strudel
8 porcji
2 h marynowania
15 minut przygotowania
25 minut pieczenia
Skladniki
700 g dobrych ciemnych wingoron, np. Muscat
8 platow ciasta Filo
100 g stopionego masla
30 g posiekanych pistacji
30 g zmielonych migdalow
4 lyzki tartej bulki
3 lyzki cukru
cukier waniliowy
ewentulanie: pol pudelka ricotty - czyli 125 g
do marynowania winogron
wersja 1: 3 lyzki cukru i lyzeczka cynamonu
wersja 2: 3 lyzki cukru i 2 lyzki koniaku
Winogorna marynujemy. Uwaga gdy maja zbyt twarda skorke nalezy je obrac. Sparzyc uprzednio jak pomidory i nozykiem obrac kazde ziarno. Przyznam, ze w tym wypadku najlepiej wybrac duze ziarna.
Z tartej bulki, migdalow, pistacji i dwoch cukrow robimy chrupiaca mieszanke.
Na blasze wylozonej pergaminem rozkladamy 2 platy filo, mniej wiecej w 1/3 kolejne dwa platy filo, tak by ciasto na siebie zachodzilo. Calosc platow smarujemy ricotta. Wysypujemy na nia nasza chrupiaca mieszanke i wykladamy winogrona. Zwijamy w rulon. Polewamy stopionym maslem.
Pieczemy 20 minut w 210°C, polewajac masle z blachy. Nastepnie przykrywamy folia aluminiowa i dopiekamy 5-10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz