sobota, 1 października 2011

Jesienny deser - strudel z ciasta Filo z winogronami

 

Na deser... by pozostac w tematyce jesiennej.


Ja zrobilam go z ciasta Filo, rodem z greckiej kuchni. Mozna pokusic sie o zrobienie wlasnego ciasta na strudel.


Strudel podajemy lekko cieply, posypany cukrem i dlaczego nie, z kieliszkiem dobrze schlodzonego wina Loupiac?


Strudel


8 porcji


2 h marynowania


15 minut przygotowania


25 minut pieczenia





Skladniki


700 g dobrych ciemnych wingoron, np. Muscat


8 platow ciasta Filo


100 g stopionego masla


30 g posiekanych pistacji


30 g zmielonych migdalow


4 lyzki tartej bulki


3 lyzki cukru


cukier waniliowy


ewentulanie: pol pudelka ricotty - czyli 125 g


do marynowania winogron


wersja 1: 3 lyzki cukru i lyzeczka cynamonu


wersja 2: 3 lyzki cukru i 2 lyzki koniaku


Winogorna marynujemy. Uwaga gdy maja zbyt twarda skorke nalezy je obrac. Sparzyc uprzednio jak pomidory i nozykiem obrac kazde ziarno. Przyznam, ze w tym wypadku najlepiej wybrac duze ziarna.


Z tartej bulki, migdalow, pistacji i dwoch cukrow robimy chrupiaca mieszanke.


Na blasze wylozonej pergaminem rozkladamy 2 platy filo, mniej wiecej w 1/3 kolejne dwa platy filo, tak by ciasto na siebie zachodzilo. Calosc platow smarujemy ricotta. Wysypujemy na nia nasza chrupiaca mieszanke i wykladamy winogrona. Zwijamy w rulon. Polewamy stopionym maslem.


Pieczemy 20 minut w 210°C, polewajac masle z blachy. Nastepnie przykrywamy folia aluminiowa i dopiekamy 5-10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz