Robimy ja podobnie jak te czekoladowo-gruszkowa. Tyle, ze zamiast gruszek bierzemy truskawki.
Tortownice jak w poprzednim przepisie wykladamy i spod i boki biszkoptami badz domowym upieczony i odpowiedno przycietym biszkoptem. W tej charlotte mozna wylozyc tez tylko boki.
Przygotowujemy mus z truskawek czyli:
1 kg truskawek mysjemy, kroimy na polowki, czesc okolo 200 g odkaladamy do dekoracji na wierz badz odkladamy wiecej, gdy chcemy na przyklad przykryc biszkoptowe dno warstwa truskawek. Reszte miksujemy. Dodajemy sok z 1 cytryny, niepelna szklanke cukru pudru.
Namaczamy w zimnej wodzie 10 platow zelatyny - 19 g, nastepnie rotapiamy je w lyzce podgrzanego musu i dodajemy do calosci. Ubijamy 0,5 l kremowki na bita smietane. Laczymy ja z musem owocowym. Chlodzimy nieco by calosc stezala przed wlaniem do tortownicy.
Gdy masa ma konsystencje gestego jogurtu wlewamy ja do tortownicy i chlodzimy kolejne 2 h do calkowitego zastygniecia.
Dekorujemy charlotte i podajemy.
wyglada cudnie!
OdpowiedzUsuńdziekuje!
OdpowiedzUsuń