czwartek, 6 października 2011

Camembert i dwa jablka

Camembert i dwa jablka

Jablka dwa dlatego, ze po francusku ziemniaki to "jablka z ziemi" czyli pommes de terre a jablka to po prostu jablka czyli pommes. To zapiekanka na wieczorna, jesienna juz kolacje. Szybka i smaczna, taka zwykla, domowa... Najlepiej smakuje z kubkiem schlodzonego cidru.


Na 2 porcje


3 spore ziemniaki

2 jablka

cebula

125 g czyli polowa sera camembert

4 lyzki smietany

4 lyzki mleka

maslo, sol i pieprz


Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry takie pol centymetrowe. Gotujemy je 5 minut w osolonym wrzatku. Cebule siekamy, jablka kroimy na frytki i podsmazamy na masle, najpierw cebule, nastepnie wrzucamy jablka. Dusimy 5 minut. Doprawiamy.


Na dnie naczynia ukladamy ziemniaki, na tych jablka z cebula i na koncu kawalki sera. Calosc polewamy mieszanka smietany i mleka.


Pieczemy 20 minut w 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz