piątek, 7 października 2011

Roladki rybne z szalwia


Roladki rybne z szalwia

To przepis pani Katarzyny Likus, z krakowskiej restauracji "Pod Roza".

 






To danie skomponowane z roladek rybnych ze swieza szalwia i szynka parmenska, podajemy z marchewkami al dente i z sosem z bialego wina.


czas wykonania 30 minut.


Na 2 porcje


300 g bialej ryby typu dorsz, barwena badz sola.


Swieze listki szalwi


4 plastry cieniutkie szynki parmenskiej, lub serrano lub innej tego typu


sol, pieprz, oliwa


biale wino kuchenne okolo 1/2 szk


wywar z ryb - albo swiezy albo z kostki 1/4 szklanki ( Knorr)


zimne maslo


na jarzynke - marchewki...


Marchewki obieramy, kroimy i obgotowujemy we osolonym wrzatku  jakies 15 minut. Odcedzamy i polewamy lodowata woda - dla koloru to wazne!


Rybe kroimy na cienkie paski... filety nie moga byc za grube bo trzeba je zwinac, wiec takie okolo 0,5 cm grubosci.


Kazdy filet solimy i pieprzymy - bialym pieprzem, czarny jest tu zdecydowanie za mocny.


Na kazdym ukladamu 2 listki szalwi i zwijamy calosc w rulon. Nastepnie ten rulonik otaczamy paskiem szynki. Mozna spiac wykalaczka gdy sie zle trzyma.


Na patelni rozgrzewamy oliwe i smazymy roladki po 2 minuty z kazdej strony... Uwaga gdy ktos ma ciensze roladki, smazymy krocej. Ryba zbyt dlugo smazona jest po prostu niesmaczna. Przekladamy je do naczynia i wstawiamy do piekarnika do 200°C na 5 minut. W tym czasie na goraca patelnie, te po rybach wlewamy wino i wywar. Odparowujemy jakies 3-4 minuty, na koniec dodajemy zimne kawaleczki masla by zagescic sos.


Podajemy...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz