Clafouti to po francusku cos w rodzaju zapiekanki. Jego najbardziej znana wersja to ta slodka z czeresniami, klasyka francuskiej kuchni. Mozna jednak clafouti robic z innymi owocami albo tez na slono. Oto przyklad.
Na 4 osoby.
1 Fenkul czyli koper wloski
1 baklazan
1 czerwona papryka
Warzywa kroimy na drobno i podsmazamy na 2 lyzkach oliwy okolo 10 minut. W tym czasie miksujemy:
10 czarnych oliwek
duzy zabek czosnku
miazsz z kromki chleba - bez skorki
pudelko ricotty - 250 gr
Nastepnie dodajemy 2 duze jajka, podsmazone warzywa i 50 g startego parmezanu. Calosc mieszamy. Gdy trzeba doprawiamy sola i pieprzem ale zazwyczaj nie trzeba sery i oliwki sa juz slone.
Pieczemy w formie kamionkowej wylozonej pergaminem w 180°C, 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz