piątek, 7 października 2011

Clafouti z warzyw

Clafouti to po francusku cos w rodzaju zapiekanki. Jego najbardziej znana wersja to ta slodka z czeresniami, klasyka francuskiej kuchni. Mozna jednak clafouti robic z innymi owocami albo tez na slono. Oto przyklad.


Robi sie je w 15 minut, piecze w 40 minut. Nastepnie mozna jesc gorace, cieple lub zimne... i zawsze jest dobre.

 




 Na 4 osoby.


1 Fenkul czyli koper wloski


1 baklazan


1 czerwona papryka


Warzywa kroimy na drobno i podsmazamy na 2 lyzkach oliwy okolo 10 minut. W tym czasie miksujemy:


10 czarnych oliwek


duzy zabek czosnku


miazsz z kromki chleba - bez skorki


pudelko ricotty - 250 gr


Nastepnie dodajemy 2 duze jajka, podsmazone warzywa i 50 g startego parmezanu. Calosc mieszamy. Gdy trzeba doprawiamy sola i pieprzem ale zazwyczaj nie trzeba sery i oliwki sa juz slone.


Pieczemy w formie kamionkowej wylozonej pergaminem w 180°C, 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz