Przepis autorstwa francuskiego kucharza Cyril Lignac, moze byc modyfikowany do woli. Moja wersja jest wlasnie jedna z takich modyfikacji. Pozywna, zdrowa i smaczna salatka to znakomita propozycja na codzienna kolacje.
Na 4 porcje
25 minut przygotowania
-200 g kaszy, ja uzylam kaszy boulgour ale mozna uzyc kaszy jeczmiennej badz kuskus
- puszka ciecierzycy czyli 400 ml, okolo 250 g po odsaczeniu
- 2 swieze pomidory
- kilka platow suszonych pomidorow z oliwy, okolo 5-7 na te porcje
- 100 g owczego sera moze to byc feta a moze byc jakis inny ser, u mnie owczy ser z Pirenejow
- kilka listkow bazyli i tymianku
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- sol, pieprz
- odrobina masla
- lyzka uprazonych platkow migdalowych
Kasze podsmazamy chwile na roztopionym masle tak jak ryz gdy robimy risotto. Nastepnie pokrywamy dwukrotna ilosci wody, solimy i gotujemy do miekkosci.
W misce laczymy ciecierzyce, obrane i pokrojone na kostke pomidory, suszone pomidory, pokrojony ser. Kasze przelewamy zimna woda i dodajemy do reszty skladnikow. Listki ziol siekamy, laczymy z sola i pieprzem oraz z oliwa. Polewamy salatke. Posypujemy migdalami i dekorujemy jesli chcemy wedlug uznania.
Podajemy z usmiechem lekko cieple, badz zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz