Na 4 duze porcje
250 g kruchego ciasta kupnego badz wlasnej roboty co jest lepsza smakowo i zdrowotnie wersja - 200 g maki, 1 jajko, 100 g zimnego masla, szczypta soli, ewentulanie lyzka smietany gdyby maka byla za sucha; zagniatamy, chlodzimy 1 godzine)
5-6 marchewek
150 g sera gorgonzola
100 ml smietany
2 jajka
galazki tymianku
3 lyzki nasion/ziaren slonecznika
sol, pieprz
Marchew kromi na paski i blanszujemy 5 minut w osolonym wrzatku. Ser kroimy na kostke i mieszamy z jajkami i ze smietana, doprawiamy pieprzem. Do tej masy dodajemy polowe listkow tymianku.
Na ciescie ukladamy marchew, polewamy masa, posypujemy slonecznikiem. Pieczemy w 210°C okolo 40 minut. Posypujemy reszta tymianku.
Smacznego!
świetne ...
OdpowiedzUsuń