Jedna z naszych ulubionych...
300 g slodkiego kruchego ciasta
1 kg rabarbaru
150 g cukru
50 g zmielonych migdalow
Crumble
125 g cukru
125 g maki
125 g zmielonych migdalow
125 g zimnego masla w kawaleczkach
Ciasto slodkie mozna zrobic samemu badz uzyc gotowego:
200 g maki
80 g cukru
25 g zmielonych migdalow ale w zaleznosci od receptury mozna dac kakao,
pistacje, orzechy laskowe, mak...
120 g masla
1 jajko
sol
To sie razem zagniata i chlodzi minimum 1 h...
Rabarbar
Obieramy, kroimy na kwalki, posypujemy cukrem i zostawiamy 30 minut.
Nastepnie gotujemy na duzym ogniu na duzej patelni okolo 10 minut. Lekko
odcedzamy. Na slodkie ciasto wysypujemy 50 g migdalow zmielonych na to rabarbar
i na wierzch crumble - mieszamy wszytskie skladniki na crumble az powstanie tak
gruby piasek...
Pieczymy 30 minut w 200°C. Podajemy lekko cieple z kulka lodow waniliowych,
badz zimne...
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńi tak tez smakuje!
OdpowiedzUsuń