sobota, 16 czerwca 2012

Fettuccine z mlodym bobem i wedzonym lososiem


To kolejny wloski przysmak na kolacje.

na 3 porcje

350 g swiezego makaronu Fettuccine czyli cos pomiedzy tagliatelle a spaghetti...

1 kg swiezego bobu w strakach badz 450 g juz wyluskanego

100 g wedzonego lososia, ewentualnie pstraga

pol szklanki smietany, kremowki

skorka starta z pol cytryny

sol, pieprz

Bob obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzatku. Przelewamy lodowata woda i obieramy z wierzchniej luski. Nie musimy go juz gotowac gdy jest rzeczywiscie mlody... starszy i gruby trzeba obgotowac jeszcze 7-8 minut we wrzatku. Gotujemy makaron. Zagotowujemy tez smietanke ze skorka cytrynowa, doprawiamy. Odstawiamy ja gdy sie zagotuje, niech "naciaga" smakiem".

Do odcedzonego makaronu wlewamy smietanke, dodajemy bob i dusimy chwile calosc na wolnym ogniu. Podajemy z paskami lososia.

Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz