prosto z Magrebu a wlasciwie z waszej kuchni. Nie wiedzialam nawet, ze kuskus
jest ulubionym daniem Francuzow, tak bardzo zadomowil sie nad Sekwana... Taki
prawdziwy z miesem, roznymi gatunkami, robi sie godzinami... u mnie wczoraj na
kolacje byla wersja wegetarianska czyli tylko z warzywami i ten jest gotowy w 30
minut.
3 porcje
Szklanka kaszy kuskus
4 lyzki oliwy
puszka ciecierzycy - 200 g, jesli chcecie ja gotowac to trzeba liczyc 2 h
gotowania
cukinia
fenkul
cebula
2-3 mlode marchewki
garsc rodzynek
bulion z warzyw
sol
swieza kolendra i ras el hanout - to przyprawa nadajaca smak kuskusowi
Na oliwie podsmazamy posiekana cebule wraz z reszta warzyw okolo 5 minut.
Posypujemy lyzeczka ras el hanout. Polewamy bulionem warzywnym, moze byc z
kostki badz z mrozonek i gotujemy 20 minut. Dodajemy ciecierzyce i calosc
podgrzewamy 5 minut. Doprawiamy sola i kolendra.
Kasze wsypujemy do miski. Zagotowujemy wode polewamy nia kasze tyle by na 1
cm przykryla i przykrywamy. Gdy napecznieje doprawiamy sola i oliwa mieszajac
widelcem by ziarenka nie byly posklejane. Tradycyjnie robia to kobiety rekoma,
toczac niejako ziarenka w palcach. Babcia mojego meza robi najlepszy kuskus jaki
kiedykolwiek jadlam i tak wlasnie "pracuje" nad kasza... hm poezja... Nauczyla
sie tego gyd mieszkali w Algerii, jako kolonizatorzy, jesli moge sie tak
wyrazic... Do kaszy dodajemy namoczone rodzynki.
Podajemy calosc... pychota!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz