Kolejny sposob na ten wyjatkowo smaczny i latwy w przygotowaniu kawalek
miesa. Tym razem laczy on w sobie dosc ostre hiszpanskie smaki, dzieki chorizo z
zapachem lata i slonca dzieki pomidorkom i szalwi.
Na 4 porcje
Poledwica wieprzowa ok: 600 g
kilka plasterkow ostrego chorizo
galazki mniejszych badz wiekszych pomidorkow
pol peczka szalwi
50 g masla
kilka mlodych ziemniakow
sol, pieprz
W poledwicy naciac kieszonki, wsunac w nie plasterki chorizo. Mieso doprawic.
Ulozyc wokol pomidorki i pokrojone ziemniaki, polac lyzka oliwy i wstawic do
nagrzanego - 200°C - piekarnika na 45 minut.
Maslo polaczyc z listkami szalwi, ja zrobilam to zwyczajnie widelcem. Ulozyc
na pergaminie i zwinac w rulon tak by mozna bylo kroic z niego plasterki. Gdy
mieso jest gotowe ulozyc na nim kilka plasterkow tego szalwiowego masla.
Podawac... z kieliszkiem schlodzonego Côte de Provance...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz