czwartek, 21 czerwca 2012

Fritatta z cukinia i bazylia

ma te zalete, ze moze byc spozywana na cieplo badz na zimno jak hiszpanska tortillas...

Na nas trzech wzielam wiec:

3 cukinie

cebule dymke

zabek czosnku

liscie bazyli

4 jajka

odrobine mleka

oliwe, maslo

sol, pieprz

Cukinie starlam na grubych oczkach tarki. Posiekalam czosnek i cebule. Calosc przesmazylam 4 minuty na 2 lyzkach oliwy doprawiajac. Jajka ubilam lekko z mlekiem i z sola. Forme wysmarowalam maslem, wysypalam odrobina tartej bulki. Ulozylam cukinie, liscie bazyli na to wlalam jajka i wlozylam na 12 minut do piekarnika 180°C, uprzednio nagrzanego oczywiscie...

Ten wielki omlet kroi sie nastepnie jak tort i zajada...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz