Znane od sredniowiecza... glownie dzieki zakonowi zenskiemu Visitandines, ktory te recepture stworzyl, zachwycaja do dzis. Financier to ciastko na bazie zmielonych migdalow. Z czasem zaczeto do niego dodawac owoce: maliny, jagody oraz kawaleczki gorzkiej czekolady choc naturalne tez jest znakomite. Ciastkarze wokol paryskiej gieldy nadali mu forme prostokata ale to forma owalna, niezbyt regularna, przypominajaca monete jest oryginalna forma tego wypieku. Dzis u Antosia koledzy na podwieczorku bo sroda jest dniem bez szkoly nad Sekwana... tak wiec beda jesc financiers z jagodami, swieze truskawki z bita smietana i truskawkowe lody.
Na 14 ciastek
4 bialka jajka
160 g cukru pudru
115 g mielonych migdalow
35 g maki
130 g masla
szczypta soli
200 g jagod
skorka drobno starta z jednej cytryny
Maslo stopic i ostudzic. Suche skladniki polaczyc. Na koniec dodac ubiata piane z bialek, skorke i owoce. Napelnic foremki piec 20 minut w 170°C...
Rozkoszowac sie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz