poniedziałek, 18 czerwca 2012

Letnia zapiekanka z warzyw: szparagi, cukinia, pomidor

Ostatnie szparagi juz chyba w tym roku. Sezon powoli sie konczy. Pomidory i cukinia jestesmy w pelni sezonu a wlascwie to na jego poczatku bo im cieplej to tym wiecej tych warzyw i sa smaczniejsze.

Na 4 porcje

2 cukinie

500 g szparagow u mnie zielone

350 g pomidorow u mnie to byl jeden pomidor bo ogromny "coeur de boeuf" czyli bawole serce o ile nazwa jest taka sama po polsku tego gatunku... wydaje mi sie, ze tak

150 g sera typu brousse, ricotta albo koziego twarozku

lyzeczka oregano

oliwa, sol, pieprz

Cukinie pokrojone w plastry obgotowac 4 minuty w osolonym wrzatku. Szparagi obgotowac rowniez tyle, ze 7-8 minut, az beda prawie miekkie. Pomidory obrac ze skorki, pokroic na kostke. Ser zmiksowac z przyprawami i 2 lyzkami oliwy.

Ulozyc warzywa w naczyniu do zapiekania, pokryc serem i zapiec 15 minut w 200°C...

Podawac z pieczywem, i lekkim trunkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz