Ostatnie szparagi juz chyba w tym roku. Sezon powoli sie konczy. Pomidory i
cukinia jestesmy w pelni sezonu a wlascwie to na jego poczatku bo im cieplej to
tym wiecej tych warzyw i sa smaczniejsze.
Na 4 porcje
2 cukinie
500 g szparagow u mnie zielone
350 g pomidorow u mnie to byl jeden pomidor bo ogromny "coeur de boeuf" czyli
bawole serce o ile nazwa jest taka sama po polsku tego gatunku... wydaje mi sie,
ze tak
150 g sera typu brousse, ricotta albo koziego twarozku
lyzeczka oregano
oliwa, sol, pieprz
Cukinie pokrojone w plastry obgotowac 4 minuty w osolonym wrzatku. Szparagi
obgotowac rowniez tyle, ze 7-8 minut, az beda prawie miekkie. Pomidory obrac ze
skorki, pokroic na kostke. Ser zmiksowac z przyprawami i 2 lyzkami oliwy.
Ulozyc warzywa w naczyniu do zapiekania, pokryc serem i zapiec 15 minut w
200°C...
Podawac z pieczywem, i lekkim trunkiem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz