środa, 20 czerwca 2012

Letni makaron na lato

Letnie doslownie gdyz nie gorace, na upaly i ciepla pogode... przyjemne i niezwykle proste.

Na 3 porcje

300 g swiezego makaronu tagliatelle czyli wstazki

12 sporych rzodkiewek

kilka malych pomidorkow

ogorek

cebula dymka

liscie miety i zielonej pietruszki

sok i skorka starta z pol cytryny

pol szklanki smietanki

2 lyzki oliwy

Rzodkiewki, pomidorki, ogorek i dymke kroimy. Laczymy w misce z sokiem i ze skorka starta z pol cytryny, ziolami, doprawiamy sola i pieprzem.

Makaron gotujemy we wrzatku. Odcedzamy, w tym samym garnku grzejemy smietane z oliwa. Dodajemy makaron. Chwile grzejemy po czym laczymy go z zimnymi warzywami i ziolami. Kilka obrotow mlynka z pieprzem i zajadamy...

pychota!

2 komentarze:

  1. ależ orzeźwiająco! do tego moje ulubione rzodkieweczki, mmmmm, to smak godny zapamiętania na całą zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliwko tez kocham rzodkieweczki i choc u nas sa czesto caly rok to jednak najsmaczniejsze sa wlasnie wiosna i latem!

    OdpowiedzUsuń