z marcepanem i soczystymi owocami... mniam.
Ciasto
1 jajko
125 g masla
1/2 szklanki ( szklanki standardowe o pojemosci 250 ml) cukru pudru
1 i 1/2 szklanki maki
pol laski wanili
skorka starta z pol cytryny
z tych skladnikow wyrabiamy ciasto, dodajac pod koniec ziarenka z laski
wanili. Chlodzimy je 2 h w lodowce.
Nastepnie rozwalkowujemy i wyklejamy nim forme na tarte, najlepiej wylozona
papierem do pieczenia. Nakluwamy widelcem ciasto, pokrywamy je znow papierem do
pieczenia i obciazamy np: ziarnami fasoli by sie nie wybrzuszalo. Pieczemy 20
minut w 200°C.
Po czym na ciasto wylewamy KREM
200 g masy marcepanowej, dowolnego koloru, u mnie zielona
100 g masla
1 budyn migdalowy badz waniliowy
2 jajka
100 g mielonych migdalow
ewentualnie cukier - zalezy jak masa marcepanowa jest slodka - trzeba wiec
sprobowac
do tego 700 g moreli
Maslo miksujemy z marcepanem, dodajemy jajka, migdaly w proszku, budyn,
mieszamy... ja dodalam lyzke Amaretto by wzmocnic migdalowy smak, ale nie jest
to konieczne.
Krem wylewamy na ciasto, ukladamy dociskajac polowki moreli, wybrzuszeniem do
gory i pieczemy okolo 30 minut w 180°C. Przed podaniem posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz