sobota, 12 listopada 2011

Zupa z bialej fasoli z szalwia





Robi sie ja szybko, niecale 30 minut i jest to taki typowy eintopf... Szalwi nie nalezy podawac kobietom w ciazy ale wszyscy inni moga ja jesc z pozytkiem dla zdrowia.


na 2 duze porcje


cebula


marchewka


maly por


galazka zielonego selera


30 g chudego boczku pokrojonego w kostke


szklanka przecieru z pomidorow albo pomidory z puszki zmiksowane


puszka 400 g bialej fasoli czyli okolo 250 g po odsaczeniu


kostka rosolu wolowego


szalwia kilka listkow badz lyzeczka suszonej


sol, pieprz


Podsmazyc cebule posiekana na drobno na lyzce oliwy i dodac boczek. Nastepnie reszte warzyw pokrojonych na bardzo drobno. Podsmazyc 5 minut. Dodac przecier i okolo 1,5 szklanki wody, dodac kostke rosolowa i szalwie. Gotowac pod przykryciem okolo 20 minut. Na 5 minut przed koncem dodac biala fasole.


zupa jest pyszna, aromat szalwi mocny, fasola w sporej ilosci pozywna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz