Robi sie ja szybko, niecale 30 minut i jest to taki typowy eintopf... Szalwi nie nalezy podawac kobietom w ciazy ale wszyscy inni moga ja jesc z pozytkiem dla zdrowia.
na 2 duze porcje
cebula
marchewka
maly por
galazka zielonego selera
30 g chudego boczku pokrojonego w kostke
szklanka przecieru z pomidorow albo pomidory z puszki zmiksowane
puszka 400 g bialej fasoli czyli okolo 250 g po odsaczeniu
kostka rosolu wolowego
szalwia kilka listkow badz lyzeczka suszonej
sol, pieprz
Podsmazyc cebule posiekana na drobno na lyzce oliwy i dodac boczek. Nastepnie reszte warzyw pokrojonych na bardzo drobno. Podsmazyc 5 minut. Dodac przecier i okolo 1,5 szklanki wody, dodac kostke rosolowa i szalwie. Gotowac pod przykryciem okolo 20 minut. Na 5 minut przed koncem dodac biala fasole.
zupa jest pyszna, aromat szalwi mocny, fasola w sporej ilosci pozywna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz