Brytyjska inspiracja na warzywny tort, ktory okazal sie znakomitym kolacyjnym daniem. Do tego bardzo praktycznym, gdyz mozna go spozywac na goraco, cieplo badz zimno i zawsze jest dobry!
Na tortownice badz inna okragla forme 22 cm srednicy
czyli 6 porcji
20 minut przygotowania
1h20 pieczenia
200 g pokrojonego w kostke chleba tostowego, bez skorki, mysle, ze mozna tez uzyc innego chleba co nieco zmieni smak potrawy
100 g ugotowanego zielonego groszku
150 g ugotowanych ziaren kukurydzy
100 g pokrojonych na kostke pomidorow suszonych z oliwy na przyklad
150 g startego sera, najlepiej cheddar ale moze to byc emmentaler badz gruyère czy inny ser, wedlug uznania
60 cl goracego mleka
4 jajka + 2 zoltka
sol, pieprz
maslo do formy
Smarujemy forme maslem. Ukladamy warstwami chelb, polowe groszku, kukurydzy i pomidorow, 1/3 sera i znow chleb i reszte skladnikow. Konczymy warstwa chleba posypana serem.
Goracym mlekiem zalewamy rozbeltane jajka z zoltkami. Doprawiamy. Polewamy tym plynem bardzo powoli chleb z warzywamy, by chleb powoli nasiakal.
Wstawiamy forme do piekarnika, ale na blache wypelniona woda i uprzednio nagrzana do 150°C. Z zasady zaczynamy grzac piekarnik, gdy zaczynamy przygotowywac danie. Pieczemy calosc 1h 15 minut.
Podajemy jak tort z pomidorkami cherry i salata rukola na przyklad...
Podajemy z szerokim usmiechem!
Zrobię na pewno. Wygląda pięknie i będzie zaskoczeniem dla wszystkich, którzy pewnie pomyślą, że jest deserem :)
OdpowiedzUsuń