sobota, 26 listopada 2011

Saltimbocca z poledwicy wieprzowej// Saltimbocca de filet mignon

To nasz dzisiejszy obiad, ekspresowy ale wyjatkowo smaczny. Zaluje tylko ze chwile dluzej sosu nie potrzymalam na gazie by mial jeszcze scislejsza konsystencje syropu, ale calosc byla pyszna. Podana jak zwykle z frytkami bo co sobote u nas frytki - uklon w strone Antka, hi! Przepis pochodzi z CVF 11/2011.


Przygotowanie 15 minut

Smazenie 8 minut

Na 4-5 porcji




Poledwica wieprzowa

kilka cieniutkich plasterkow szynki parmenskiej

listki swiezej szalwi

oliwa z oliwek

na sos:

2 lyzki oliwy

3 lyzki bialego kuchennego wina

pieprz, sol

Poledwice tniemy wzdluz na bardzo cienkie i dlugie plastry. Na kazdym ukladamy plastry szynki parmenskiej, skladajac ja odpowiednoi by nie wystawala. Na kazdym plastrze ukladamy listki szalwi. Calosc spinamy dlugimi patyczkami, ja wzielam te od szaszlykow tyle, ze je przycielam. Na oliwie podsmazamy mieso 2 minuty od strony szynki, nastepnie przewracamy na druga strone i smazymy 4 minuty. Zdejmujemy mieso z patelni i na goraca wlewamy natychmiast wino o oliwe, doprawiamy i redukujemy na ostrym gazie, az bedzie mialo mniej badz bardziej syropowa konsystencje. Podajemy z czym chcemy, pasuja tutaj idealnie tagliatelle.

Salitmbocca de filet mignon


C'est notre déjeuner d'aujourd'hui. Déjeuner express mais très goûteux. Je regrette seulement que je n'ai pas maintenu quelques secondes de plus la sauce sur le feu pour qu'elle prenne une consistance encore plus syropeuse. La recette vient de CVF 11/2011


Préparation 15 minutes
Cuisson 8 minutes
Portions pour 4-5


1 filet mignon
quelques tranches fines de jambon de Parme
quelques feuilles de sauge
huile d'olive


Sauce:
3 càs de vin blanc
2 càs d'huile
sel, poivre


Coupez le filet mignon dans le sens de la longueur, en tranches fines et longues. Sur chacune placez une tranche de jambon, bien rempliant les bords pour qu'elle ne dépasse pas. Placez ensuite sur le jambon les feuilles de la sauge. Piquez avec de longs piques en bois pour maintenir le tout. Je me suis servi des piques pour brochettes, je les ai récoupé. Faites saisir la viande côté jambon 2 minutes sur l'huile chaude, ensuite 4 minutes de l'autre côté. Resérvez. Dans la poêle versez le vin et l'huile, assaisonnez et grattez le fond. Réduisez jusqu'à la consistance souhaitée. Servez avec les tagliatelles... chez nous les frites car c'est samedi et samedi c'est sacré! Frites pour Antoine!

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