czwartek, 3 listopada 2011

Bar czyli morski okon z chorizo, sos z papryki



Pysznie bylo ale sie skonczylo pozostalo zdjecie, receptura i chec odtworzenia w przyszlosci...

Czas przygotowania 30 minut

na 2 osoby

2 porcje ryby bar - zaraz poszukam polskiego odpowiednika - mam to rodzaj okonia  morskiego...

oliwa

kilka plasterkow chorizo - hiszpanska ostra kielbasa, mozna ewentualnie jakas inna zastapic

na sos:

cebula

duza czerowna papryka,

sol

mozna ale nie trzbea dodac lyzeczke octu balsamicznego, mozna dodac miazsz pomidora, lyzeczke cukru... jakies ziola ...



Rybe solimy, nacinamy malutkie kieszonki w miesie, wkladamy w niej po pol plasterka chorizo. Polewamy kazdy filet lyzeczka oliwy.

Pieczemy 15 minut w 180°C.

Sos:

Obieramy papryke ze skorki i kroimi ja na drobno.
Kroimy tez cebule.

Podsmazamy calosc na lyzeczce oliwy solac... dodajemy kilka kropel wody i dusimy okolo 10 minut pod przykryciem. Miksujemy. Doprawiamy.
To bardzo delikatne danie, podejmy je z ryzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz