Na 4 porcje
600 g rdzawca moze byc czarny badz zolty
2 kromki tostowego chleba
zabek czosnku
jajko
50 g maki
sol
drobno posiekana swieza kolendra
Na sos:
cebula i zabek czosnku
puszka 400 g miazszu pomidorow
1 lyzka koncentratu
pieprz z Cayenne i ostra papryka, sol
lyzka oliwy
kilka galazek swiezych ziol: pietruszka, kolendra, trybula
Chelba namaczamy w cieplej wodzie. Rybe miksujemy dodajemy odsaczony chleb, czosnek i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajko. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w mace.
Na oliwie podsmazamy cebule i czosnek, dodajemy miazsz z pomidorow i lyzek koncentratu. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Doprawiamy i wkladamy do sosu klopsiki oraz galazki ziol, dusimy razem 10 minut pod przykryciem w dalszym ciagu.
Podajemy!
Pasujace wino: jakies biale Bordeaux czyli Bordeaux blanc.
Tymczasem na podwieczorek, juz sie piecze, zapiekanka z owocami.
Boulettes de lieu
Je les ai préparé aujourd'hui, mercredi car je cherche toujours à faire plaisir à mon fils.
4 portions
600 de de lieu noir ou jaune
2 tranches de pain de mie
1 gousse d'ail
1 oeuf
50g de farine
sel
quelques feuilles de coriandre
Sauce
1 gousse d'ail
1 oignon
1 boi^te de 400 g de la pulpe des tomates
1 càs de concentré des tomates
sel, poivre de Cayenne et paprika de Hongrie
1 càs d'huile d'olive
cerfeuil
persil
coriandre
Faites tromper le pain dans l'eau chaude. Mixez le poisson avec le pain. Ajoutez l'oeuf, l'ail puis assaisonnez. Formez des petites boulettes et roulez-les dans la farine.
Faites revenir l'ail et l'oignon finement coupés dans l'huile d'olive. Ajoutez la pulpe des tomates, concentré et les épices. faites cuire 20 minutes à feu doux. A la fin ajoutez les boulettes et les herbes. Mijotez l'ensemble une dizaines de minutes. Servez avec le couscous.
przepyszne! zrobiłam według tego przepisu i powiem, ze rewelacja!!!
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