środa, 23 listopada 2011

Klopsiki rybne, pikantny sos// Boulettes de lieu, sauce pimenté.

To moja dzisiejsza propozycja obiadowa. Dziecko w domu wiec staram sie sprawic mu przyjemnosc. Do klopsikow uzylam filetow z rdzawca, ale inne filety z bialej ryby tez bede do tego przepisu pasowaly. Sos pomidorowy jest doprawiony dosc mocno pieprzem z Cayenne i ostra papryka ale tez ziolami swieza zielona pietruszka, trybula i kolendra. Danie podalam z kasza kuskus by pozostac tematycznie w nieco orientalnym stylu.

Na 4 porcje
600 g rdzawca moze byc czarny badz zolty
2 kromki tostowego chleba
zabek czosnku
jajko
50 g maki
sol
drobno posiekana swieza kolendra

Na sos:
cebula i zabek czosnku
puszka 400 g miazszu pomidorow
1 lyzka koncentratu
pieprz z Cayenne i ostra papryka, sol
lyzka oliwy
kilka galazek swiezych ziol: pietruszka, kolendra, trybula

Chelba namaczamy w cieplej wodzie. Rybe miksujemy dodajemy odsaczony chleb, czosnek i doprawiamy. Na koniec dodajemy jajko. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w mace.

Na oliwie podsmazamy cebule i czosnek, dodajemy miazsz z pomidorow i lyzek koncentratu. Dusimy 20 minut pod przykryciem. Doprawiamy i wkladamy do sosu klopsiki oraz galazki ziol, dusimy razem 10 minut pod przykryciem w dalszym ciagu.

Podajemy!
Pasujace wino: jakies biale Bordeaux czyli Bordeaux blanc.
Tymczasem na podwieczorek, juz sie piecze, zapiekanka z owocami.

Boulettes de lieu

Je les ai préparé aujourd'hui, mercredi car je cherche toujours à faire plaisir à mon fils.
4 portions
600 de de lieu noir ou jaune
2 tranches de pain de mie
1 gousse d'ail
1 oeuf
50g de farine
sel
quelques feuilles de coriandre

Sauce
1 gousse d'ail
1 oignon
1 boi^te de 400 g de la pulpe des tomates
1 càs de concentré des tomates
sel, poivre de Cayenne et paprika de Hongrie
1 càs d'huile d'olive
cerfeuil
persil
coriandre

Faites tromper le pain dans l'eau chaude. Mixez le poisson avec le pain. Ajoutez l'oeuf, l'ail puis assaisonnez. Formez des petites boulettes et roulez-les dans la farine.

Faites revenir l'ail et l'oignon finement coupés dans l'huile d'olive. Ajoutez la pulpe des tomates, concentré et les épices. faites cuire 20 minutes à feu doux. A la fin ajoutez les boulettes et les herbes. Mijotez l'ensemble une dizaines de minutes. Servez avec le couscous.

1 komentarz:

  1. przepyszne! zrobiłam według tego przepisu i powiem, ze rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń