piątek, 11 listopada 2011

Rogale Wielkopolskie na Swietego Marcina

Drozdzowe rogale, tradycyjne wypiekane na Swietego Marcina, znane sa juz nie tylko w Wielkopolsce... od jakiegos czasu ciesza sie tez uznaniem, nad Garonna, w Bordeaux. W tym regionie Swiety Marcin to przede wszystkim Foie gras z gesich watrobke i pieczone gesi. Rogale to nowosc, ale przyjmujaca sie powoli.
Robie je wedlug nieco zmodyfikowanej receptury mojej mamy, a ta pochodzi z ksiazki "Kuchnia wielkopolska".

 Na 16 rogali

Ciasto:
500 g maki
30 g drozdzy
okolo 1 szklanki mleka
lyzeczka cukru i maki do drozdzy
5 lyzek cukru
50 g masla
3 jajka

Drozdze mieszamy z cukrem i maka, zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy do wyrosniecia. Uwaga zalewamy polowa mleka. Reszte odstawiamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy polowe przesianej maki, wyrosniete drozdze i roztopione maslo. Wyrabiamy dosc luzne ciasto podsypujac maka, ewentualnie dolewajac mleka. Pozostawiamy do wyrosniecia.

Masa:
60 g orzechow wloskich
60 g zmielonych migdalow
okolo 75 g masy marcepanowej, badz migdalow gdy nie mamy masy
garsc drobno posiekanej skorki pomaranczowej
pol szklanki cukru pudru
kilka lyzek smietany gestej

Wszystko zmiksowac oprocz skorki i smietany. Dodac skorke i po lyzce smietany az do uzsykania dosc gestej masy.

Rozwalkowac ciasto w prostakat. Wycinac trojkaty, bardzo ostrym nozem gdyz luzne ciasto bedzie sie kleilo. Nadziewac je lyzka masy, zwyjac w rogale.
Posmarowac wierzch lyzka mleka rozbeltana z zoltkiem. Piec okolo 20 minut w 180°C.
Po upieczeniu... posypac cukrem pudrem, badz sporzadzic lukier z soku z cytryny badz pomaranczy i cukru pudru... i posypac pokruszonymi migdalami. U mnie dwie wersje... Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz