wtorek, 8 listopada 2011

Cenna makrela


Choc nalezy do jednych z najtanszych ryb, makrela jest niezwykle cenna i ze wzgledu na swoj niepowtarzalny smak i delikatnosc jak i na walory zdrowotne. Ta srebrzysto-niebieska sporstmenka jest mistrzem swiata jesli chodzi o zawartosc kwasow Omega 3. A sportsmenka jest prawdziwa gdyz przeplywa w ciagu 24h okolo 100 kilometrow! Zawiera tez spore ilosci magnezu, fosforu, witamin B12 i D... i bez kompleksow pokazuje swoje 200 kcal w 100 gramach.




Wiekszosc z nas zna makrele glownie z puszki, z konserwy... szkoda gdyz swieza jest wyjatkowo dobra i bardzo tania. Teraz wlasnie lowi sie ja masowo, w pelni makrelowego sezonu. Bo ryby, miesa, sery maja swoje sezony, okresy, w ktorych sa najsmaczniejcze jak owoce i warzywa. Poza tym szybko mozna ja przygotowac.




Tak wiec dzisiaj na obiad makrela w sosie musztardowym. Gotowa w 25 minut.




Na 4 porcje




8 makreli, im mniejsze tym smaczniejsze, okolo 15 cm to jest standart. Kupujac sprzedawca nam je oprawi tutaj we Francji... w innych krajach nie wiem... moze trzeba oprawic rybe samemu? Jest to bardzo proste, podobnie jak sardynki, makrele wypatrosyc mozna po prostu rekami.


2 cytryny

15 cl gestej smietany

2 lyzki ostrej musztardy


Cytryny obieramy ze skorki, mozna zrobic to tylko czesciowo, kroimi na kosteczke, wkladamy ja do srodka ryb i zostawiamy troche na wierzch.




Smietane mieszamy z musztarda.




Ryby ukladamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i pieczemy w nagrzanym piekarniku 210°C okolo 15 minut.




Podajemy z ziemniakami z wody.


Do takiej ryby pasuje najprostsze biale wytrawne wino typu Muscadet albo Bourgogne.

4 komentarze:

  1. Kocham ryby w każdej postaci...makrela jest rewelka! Bardzo mi sie podoba Twój przepis, musze koniecznie spróbować w tej wersji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz racje makrela jest "rewelka" hi, hi... smacznego wiec!

    OdpowiedzUsuń
  3. Makrela chyba najbardziej znana jest Polakom w postaci wędzonej :D A szkoda, bo taka w sosie musztardowym musi być wyjątkowa...Ja za to mam akurat wino - może "pod nie" przygotuję makrelę? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Arvén, pamietam z dziecinstwa paste do chleba robiona z wedzonej makreli z twarogiem... byla smaczna. Swieza makrele ci jednak polecam, jest bardzo dobra!

    OdpowiedzUsuń