Na srodowy podwieczorek. Mozna ja podawac ciepla, badz zimna, z sosami badz naturalna bez sosow... Przepis z CVF 11/2011.
Na 6 porcji jak na zdjeciu
20 minut przygotowania
40 minut pieczenia
2 jablka
2 gruszki
30 g masla
90 g cukru
pol laski wanili
3 jajka
sok i skorka strata z jednej cytryny
10 cl smietanki
250 g ricotty
Jablka i gruszki obrac, pokroic na plastry i podsmazyc na masle 8 minut.
Cukier utrzec z ziarenkami wanili, jajkami i sokiem z cytrny az potroi objetosc czyli jakies 5 minut mikserem dwa razy tyle recznie, trzepaczka.
Dodac skorke starta z cytryny, smietanke i ser. Calosc polaczyc.
W wysmarowanych maslem foremkach ukladac owoce, na to mase serowo-cytrynowa i znow owoce. Zapiec 20 minut w 210°C. Ja posypalam czesc migdalami. Mozna podac je zimne z goracym sosem czekoladowym itp...
Pasujace wino: Muscat Beaume de Venise.
Gratin au fruits
Pour un goûter de mercredi... Il peut être consommé chaud ou froid avec une sauce ou nature... Recettes de CVF 11/2011
Pour 6 portions
20 minutes préparation
40 minutes cuisson
2 pommes
2 poires
30 g de beurre
1/2 gousse de vanille
90 g de sucre
250 g de ricotta
jus et écorce d'un citron
3 oeufs
10 cl de crème liquide
Epluchez et coupez en tranches les pommes et les poires. Faites-les revenir dans le beurre une dizaine de minutes.
Travaillez le sucre en ajoutant les graines de vanille, les oeufs et le jus de citron. Quand ce mélange triple de volume ajoutez l'écorce de citron et la ricotta avec la crème.
Beurrez les moules, disposez une partie des fruits, puis le mélange à la ricotta puis encore les fruits. Cuisez 20 minutes dans un four préchauffé à 210°C. Vous pouvez soupoudrez ce dessert des amandes.
Vin: Muscat Beaumes de Venise.
To ja poproszę na ciepło z lodami...super propozycja!
OdpowiedzUsuńMmm pycha. Idealne na jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuńwww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
Angie jak najbardziej!
OdpowiedzUsuńLovelykate polecam wlasnie na jesienne wieczory!