poniedziałek, 28 listopada 2011

Brick z porem i z serem cabecou// Brick aux poireaux et cabecou

Brick to rodzaj bardzo cienkich i suchych nalesnikow. Znane sa w kuchni zydowskiej i arabskiej, ale ze sa sprzedawane w supermarketach od kilkunastu lat staly sie znacznie bardziej popularne. Po upieczeniu czy usmazeniu sa niezwykle kruche i chrupiace.

Ser cabecou sprzedawany w drewnianych pudeleczkach, zazwyczaj po trzy sztuki w jednym.

Cabecou to kozi ser, robiony z niepasteryzowanego mleka w regionach Masywu Centralnego. Polaczenie brick i tego sera wraz z duszonym na masle porem jest znakomite smakowo. zaproponowalam je wczoraj na nasza kolacje i podalam z surowymi pieczarkami, skropionymi tylko cytryna. ta receptura pochodzi z CVF 11/11



Na 4 porcje

Kazda 232 kcal

4 nalesniki brick

3 pory

80 g masla

kilka pieczarek,

4 serki cabecou badz inne koziego sera

pol peczka zielonej pietruszki

sok z cytryny

sol, pieprz

Pory oczyscic, posiekac i na 50 g masla podsmazyc okolo 10 minut, doprawiajac. Do tego farszu dodac posiekana zielona pietruszke.

Pieczarki pociac na plastry, doprawic i skropic sokiem z cytryny. Odstawic.

Kazdy nalesnik nadziac farszem z pora, na nim ulozyc ser. Zawinac w paczuszke i ulozyc na blasze. Na kazdej paczuszce polozyc odrobine masla. Wstawic na 10 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

Podawac.

Brick aux poireaux et cabecou

Recette vien du CVF 11/11
Dans la version française de cette recette il est inutile de préciser ce que c'est "brick" et cabecou. Passons donc directement à la recette:

4 portions
232 kcal par portion

4 feuilles de brick
3 poireaux - parties blanches
80 g de beurre
quelques champignons de Paris
4 cabecous
sel, poivre
jus d'1 citrion
1/2 botte de persil

Préparez la fondue de poireaux avec 50 g de beurre. taillez finement les champignons et arrosez-les de jus de citron, assaisonnez. Réservez. Taillez finement le persil et ajoutez le à la fondue.
Dans chaque feuille de brick placez un peu de poireaux, puis le cabecou. Pliez la feuille. déposez un peu de beurre sur le "petit paquet". Faites cuire les bricks 10 minutes dans un four préchauffé à 180°C. Servez avec les champignons.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz