niedziela, 6 listopada 2011

Szkola Alain Ducasse - zupa z dyni, kluseczki z ricotty i grzyby

Ta niezwykle elegancka i dosc wysublimowana zupa jest pomyslem aktualnego szefa Szkoly kulinarnej Alain Ducasse'a, Romain Courbière. Dzis mialam wielka przyjemnosc zrobic ja dla mojej rodziny na kolacje. Niezwykle polaczenia, delikatny smak kremu z dyni i kluseczek z ricotty z smazonym boczkiem i grzybami... wszytsko doprawione swieza szalwia. Powiem szczerze, jestem pod wrazeniem tego smaku! Daltego goraco i wam go polecam.

Na 6 porcji
okolo 1 h przygotowania i gotowania

Krem z dyni:
800 g dyni pokrojonej w rowna kostke
1 posiekany por, biala czesc
1 posiekana cebula
30 g masla
1 l rosolu z kury
oliwa z oliwek

Por i cebule podsmazamy na masle 3 minuty, bez koloryzacji. Dodajemy dynie i smazymy dalej 3 minuty. Calosc pokrywamy rosolem. Gotujemy do miekkosci czyli jakies 20 minut. Miksujemy. Doprawiamy 2 lyzkami dobrej oliwy z oliwek.


Kluseczki z ricotty:
200 g ricotty
20 g startego parmezanu
20 g maki
jajko
sol
Ricotte miksujemy z parmezanem i maka. Nastepnie dodajemy jajko i doprawiamy sola. Wstawiamy na chwile do lodowki.
W tym czasie zagotowujemy garnek osolonego wrzatku. Gdy sie gotuje, za pomoca dwoch lyzek formujemy kluski. Uwaga ciasto jest dosc plynne ale zaraz po wrzuceniu do wrzatku sie scina. Gotujemy 4 minuty. Wykladamy do miski z lodowata woda. Odcedzamy i odstawiamy.

Grzyby i tosty:

200 g swiezych mieszanych grzybow
plaster dyni, cienki - 1 cm
100 g drobno pokrojonego boczku
zmiazdzony zabek czosnku
galazki tymianku
liscie szalwi
2-3 kromki chleba tostowego i sklarowane maslo

Podsmazamy boczek, jak pusci tluszcz dodajemy zmiazdzony czosnek i oczyszczone grzyby. Wrzucamy tez na patelnie surowe kostki dyni. Smazymy calosc okolo 5 minut. Doprawiamy sola.
Osobno smazymy grzanki z chleba na masle.


Podajemy calosc... Najpierw wlewamy na talerze zupe. Ukladamy kluseczki z ricotty, na nich liscie szalwi, do zupy wkladamy delikatnie grzyby z boczkiem i z dynia oraz grzanki z chleba...
I mozemy sie rozkoszowac!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz