Po mojej ostatniej pascie czyli Rigatoni z dynia zostal mi kawalek dyni butternut... niewielki kawalek. Myslalam wiec co z nim zrobic bo zazwyczaj niczego nie wyrzucam, z zasady i z przekonania. Wczoraj wieczorem wpadlam na pomysl by wykorzystac go w suflecie i powiem wam, ze byl to dobry pomysl! Bo wyszla mi super smaczna warzywna pianka, ktora doprawilam mielonym kminkiem. Cala rodzina miala wiec smaczna i zdrowa kolacje a ja radosc z przygotowywania.
na 4 male suflety
250 g miazszu dyni
4 marchewki
3 jajka
1 lyzka smietany, najlepiej gestej
1/2 lyzeczki kminku
sol, pieprz, maslo do foremek
Dynie i marchewki ugotowac na parze, w szybkowarze to 10 minut. Nastepnie zmikoswac miazsz, dodac 3 zoltka i smietane oraz przyprawy. Bialka ubic na sztywno. Dodac najpierw 1/3 do warzyw nastepnie delikatnie polaczyc reszte.
Mase wylozyc do polowy wysmarowanych maslem foremek. Foremki umiescic w naczyniu z woda i calosc wstawic do piekarnika nagrzanego do 160°C na rowne 40 minut. Uwaga nie otwierac piekarnika.
Po tym czasie natychmiast podawac na przyklad z salata z pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz